Select Menu

Favourite

Things To Do

Event & Night Life

Kuala Lumpur

Melaka

Asia

Philippines

Thailand

Travel Tips

Food & Cafe

Gallery



via Instagram http://ift.tt/1uAOEOo

Sebenarnya kedatangan saya ke di Jakarta ini adalah untuk melihat perusahaan kain-kain dan pakaian di Tanah Abang. Ini adalah kali ke tiga saya ke Jakarta sahaja tengok-tengok sambil buat kajian ringkas berdasarkan harga dan logistik di sana.  Melalui pemerhatian saya memang murah harganya kerana di situ menjadi pusat jualan secara pukal di mana segala perusahaan di seluruh Indonesia akan dijual disitu.  Saya tidak amik gambar kerana sibuk melihat apa yg berlaku di sekeliling dan juga sebagai keselamatan gua supaya tidak kelihatan sebagai pelancong.

Malam itu saya jalan-jalan di sekitar bandar Jakarta di Monas (Monumen Nasional). dan juga makan nasi kambing. Rasa kambing di sana berbeza di Malaysia entah saya rasa lain pada hal daging kambing juga mungkin cara masakan yang berbeza. Tetapi semasa saya baru sampai di Jakarta saya dipelawa makan di restoran Indonesia di pusat membeli belah Grand Indonesia memang sedap. Mungkin  jika di dalam mall,  kualiti dia terjaga tetapi pasti harganya berbeza berbanding harga makan di tepi jalan.

Jangan terkejut jika anda makan di tepi jalan ada pangamen aka pemuzik jalanan menghampiri tempat makan anda .

Di waktu malam di Monas amat meriah kerana terdapat 'event' di sana dan secara tidak lansung menarik orang tempatan utk datang melawat dan berniaga. Saya pernah ke sini sebelum ini tetapi di waktu siang di mana anda boleh melawat monas dan naik sehingga ke atas dan akan nampak pandang Jakarta dari pandangan atas.  Di bahagian bawah ada umpama muzium yang mengisahkan tentang sejarah Indonesia. Di situ ada  model MRT dan kisah pembinaan MRT, Bila lah nak siap MRT Indonesia ?Di sekitar Monas ini sebenarnya menarik untuk di lawati kerana terdapat beberapa monumen yang mengisahkan tentang sejarah Indonesia. Jumpa lagi di Jakarta.



Teman-teman di Jakarta






gambar dulu yuk ! di belakang adalan MONAS






meriahkan !


permainan baling gelang ke botol


"Think Your Next Trip, Think Malaysia Backpackers"

P.S : I'd love to meet you on Twitter : here

Read other perspectives on this topic from awesome group of backpackers at Malaysia Backpackers Group

And if you enjoy this post, please consider sharing it on Facebook or Twitter below
I just want to share what I found while searching some information in the internet.

Wanted: Ramen exchange students.

Japanese ramen is evolving every day. In response to your passionate desire  to visit Japan and eat ramen, we are now recruiting  "Ramen Exchange Students" from six Southeast Asian countries!
If you pass the first “ramen quiz” screening and the second "video examination" screening and are successfully chosen as a “Ramen Exchange Student,” you’ll get to actually experience authentic ramen in Japan as a reporter for the ramen program to be uploaded to this website from January.
A round-trip plane ticket from the exchange student's country to Japan, transportation and lodging within Japan, and ramen meals will be provided free of charge (FOC). Give it your best shot and apply!

Number of "Ramen Exchange Students" being recruited: 1 person each from Thailand, Singapore, Malaysia, Indonesia, Vietnam, and the Philippines (6 persons in total)





Eligible Applicants:Persons who are both citizens and residents of one of the following countries: Thailand, Singapore, Malaysia, Indonesia, Vietnam, or the Philippines.*Limited to legal adults who can travel to Japan during the specified study abroad period.

*Dietary considerations Please note that most ramen shops in Japan use pork bones to prepare their broth. Although not all types of ramen feature a pork topping, the soup or broth may contain pork fat or pork marrow.

The four steps to becoming an exchange student :

Step 1: First Screening: Ramen Quiz Time Attack

Try your hand at a quiz about Japanese ramen! If you can get 70 points out of 100 within the time limit, you can proceed to the second screening!

Step 2: Second Screening - Video Examination Theme:
             Eat Ramen in a Way That Makes it Look Delicious!


Apply by using a smartphone or other camera to film a video of yourself eating (or pretending to eat) ramen in a way that makes it look delicious!
Screening Criteria:Comprehensive judging will take place based on the criteria below, and applicants will be selected after a telephone interview.
・How delicious is the ramen made to appear by the applicant’s way of eating (or pretending to eat)? 60%
・Appeal and skill of video expression 30%
・Applicant’s own profile, character, English ability, etc. 10%

*Notification of how to apply to the second screening will be provided to applicants who have passed the first screening and registered their email addresses!

Step 3: Exchange Student Selection!

Exchange students will be decided upon after the video examination. 
*Selected applicants will be contacted individually via email or other means (scheduled for early November).

Step 4: Ramen Study Abroad

Chosen applicants will travel around Japan as "Ramen Exchange Students" with a film crew, eat Japanese ramen, and make video reports.

*The study abroad period is planned to be for 3 nights and 4 days sometime between December 1-5, 2014.(May require up to 6 days, including time for travel to Japan.)Please note, however, that these dates may change due to various reasons.

*A round-trip plane ticket from the exchange student's country to Japan, transportation and lodging within Japan,and ramen meals will be provided free of charge.

*Details of the study abroad will be explained again to applicants chosen as "Ramen Exchange Students."

Application Period:Oct.10-Oct.31

So to join this contest please click HERE  

"Think Your Next Trip, Think Malaysia Backpackers"

P.S : I'd love to meet you on Twitter : here

Read other perspectives on this topic from awesome group of backpackers at Malaysia Backpackers Group

And if you enjoy this post, please consider sharing it on Facebook or Twitter below


If you visit Guangzhou , you should try this lamb very delicious. P/s : daging kambing yang tinggal kaw pergunungan. Biasa diorang makan ratah jer #food #guangzhou #china #Chinesefood #malaysiabackpackers #backpacker #travel #guabackpacker #photo #instatravel #travelblogger #blogger #bestdayever #picoftheday #throwback
via Instagram http://ift.tt/1qdR9oY

Sebelum aku terlupa aku ingin coretkan pengalaman ringkas aku selama 5 hari di Gungzhou bersama travel buddy dan orang tempatan. Nak kata backpackers tak lah sangat semibackpackers lah  sebab aku stay satu tempat jer and purpose nak jalan-jalan redah sendiri berpandukan blog, website dan map. Nak tanya group backpackers dalam FB pun susah sebab FB dan Google memang diharamkan bermaksud telah di sekat dalam negara China. So aku coretkan 22 perkara unik tentang Guangzhou yang masih segar dalam memori.



1. Bahasa komunikasi utama mereka ada bahasa Mandarin walaupun di sana terdapat pelbagai etnik namum bahasa ibunda mereka adalah madarin. Maka belajarlah bahasa mandarin mudah atau 'Mandarin for Business' kerana akan membantu ada di sana.

2. Kebanyakkannya semua perkataan dan signage adalah dalam bahasa mandarin. Walaupun anda sebut berdasarkan ejaan hakikatnya bunyi adalah berbeza seperti orang Malaysia sebut 'Guangzhou' walhal orang China sebut 'Guangjhou'. Maka mereka mungkin tidak paham apa yang anda sebut.

3. Setakat ni harga  yang gua survey di beberapa kedai yang menjual sim card adalah berharga antara 100 Yuan - 160 Yuan dan kredit di dalam terdapat 80 Yuan. Boleh dapat 100 Yuan

4. Semua harga yang diletak adalah harga muka, masih boleh  dirunding hatta harga penginapan di hotel pun masih boleh dirunding.

5. Orang China memang suka berniaga, di mana sahaja pun boleh berniaga hatta di kawasan tepi jalan atau dalam pusat membeli belah. Rentang sahaja kain dan letak barang yang hendak di jual

6 Pengangkutan utama adalah MRT , masih terdapat pengangkutan awam lain seperti Bas, Teksi dan Skuter Tuk Tuk  15Yuan - 20 Yuan sekali jalan. ( sekuter yang telah dimodified). Untuk pelancong gua sarankan Teksi dan MRT kerana harga murah.  Teksi siap dengan riset sekali dan apabila lampu menyala atas bumbung menandakan tiada penumpang tetapi teksi paling susah dapat kerana selalu penuh.

7. Makanan halal sebenarnya ada di mana-mana sekitar bandar Guangzhou cuma limited sahaja dan orang tempatan tidak faham akan restoran/makanan halal. So susah kalau tanya di mana restoran halal unless mereka muslim. Mereka tidak paham perkataan 'general' dalam Islam seperti halal, solat, mosque atau musollah dll, Hanya dalam bahasa Mandarin sahaja.

8. Mereka berjalan laju kerana mengejar masa dan train METRO kerana setiap masa itu penting bagi mereka

9. Mereka berkerja siang dan malam tanpa mengira waktu terutama peniaga. Apatah lagi cuti jauh sekali kecuali yang bekerja di pejabat di mana Sabtu dan Ahad mereka cuti.

10. Masalah orang miskin dan peminta sedekah adalah masalah dunia sejagat. Di Guangzhou juga ada tidak kira tua atau muda. Orang gelandangan juga boleh lihat apa bila tibanya waktu malam di mana mereka tidur kebanyakannya di depan pintu bangunan. Tetapi yang sedihnya adalah orang muda yang sihat tubuh badan meminta sedekah dengan menulis pada kertas ' Tiada wang itu pulang' berhampiran hentian bas pada hakikatnya mereka ini menipu , Itu lah yang telah diberitahu oleh rakan gua di sana.

11 Di sana ada penyeluk saku di mana gua ditegurkan oleh tempatan supaya saya simpa barang saya dalam sling bag yang saya bawa dan pastikan ia berzip.

12. Apa yang di sampaikan oleh gua punya local friends bahawa mereka ini bertuhankan duit, tiada agama iaitu 70 - 80 % tiada agama . Oleh sebab itu banyak penipuan seperti telur palsu, susu bayi yang tercemar dengan bahan kimia, minyak masak yang digunakan berulang-ulang kali dan lain-lain lagi.

13. kenderaan motosikal diharamkan bagi kegunaan orang biasa kerana motosikal menyebabkan pencemaran udara. Hanya basikal elektrik dibenarkan untuk laluan jalan raya dan mereka mempunyai laluan khas untuk basikal di jalan raya

14.Mereka masih mempunyai sifat belas kasihan pada orang tua di mana gua sendiri lihat depan di dalam MRT di mana mereka memberi tempat duduk pada orang tua.

15.Kalau di Indonesia terkenal dengan Teh Botol , tetapi di China terkenal pelbagai jenis teh. Mereka sendiri suka minum teh dan akan hidangkan teh untuk tetamu. Yang menarik tentang teh ini adalah dari daun yang belum diproses menjadi serbuk berbanding orang Malaysia hidangkan teh yang telah diproses menjadi serbuk teh.

16.Semasa gua di sana berusan jual beli barang, mereka melayani gua dan kawan gua dengan teh hijau. Nak kata beli barang tak lah banyak but maybe kami pandai 'gebang' bahasa mandarin dan mix bahasa inggeris hehehe.

17 Susah nak jumpa Massage Center di sana even signage berbentuk tapak kaki pun tiada walhal di Malaysia bersepah dengan billboard yang besar dari jauh sudah nampak.

18 Selepas jam 8 malam kebanyakan tempat menjadi sunyi dan biasanya kedai sudah tutup di waktu begini kecuali di kawasan Beijing Lui dan kedai makan.

19 Apabila meraikan tetamu mereka suka menyediakan perlbagai juadah dan 'portion' banyak. Gua  makan sampai kenyang kerana tidak mahu membazir walhal bagi mereka tidak apa kalau tidak habis bermakna makanan yang dihidangkan cukup untuk tetamu.

20. Mereka juga adalah negara serba canggih dan moden. Mereka mempunyai menara iaitu Gungzhou antara yang tertinggi di dunia. Yang paling menarik sekali di International Airport Guangzhou terdapat kemudahan 'charge battery' di mana anda hanya perlu bawa handphone sahaja dan cucuk pada wayar yang disediakan.

21. Jangan lupa bawa air paip jika anda tidak selesa menggunakan tisu selepas menunaikan hajat. Itu sudah menjadi budaya mereka.Air paip memang tiada dalam tandas awas.Tisu kadang-kadang ada kadang tidak ada tetapi biasanya ada.

22. Duit palsu menjadi masalah kepada mereka terutama duit 100 Yuan. Berhanti-hatilah semasa jual beli dan mereka sering check duit nilai 100 Yuan. So jangan terkejut jika apabila mereka gosok-gosok duit 100 Yuan atau lihat bawah lampu kerena hendak menentukan kesahihan duit sahaja.

Nantikan lah post yang akan datang dengan gambar dan cerita lebih padat tentang Guangzhou hehehe

"Think Your Next Trip, Think Malaysia Backpackers"

P.S : I'd love to meet you on Twitter : here

Read other perspectives on this topic from awesome group of backpackers at Malaysia Backpackers Group

And if you enjoy this post, please consider sharing it on Facebook or Twitter below


Why singapore because the murtabak is bigger than usual one . The price jeng jeng RM10.00 (2.9 US) . Good for 2 pax @malaysiabackpackers #food #malaysiabackpackers
via Instagram http://ift.tt/1q5wWAk

 Jika kita travel mana-mana country pasti kita akan berjumpa dengan 'passenger arrival card' atau  'disembarkation card' atau 'landing card' atau pelbagai nama kad mengikut negara masing-masing sama ada by flight, train atau apa jua kenderaan  apabila kita akan 'cross border' negara orang. Kad ini amat penting bagi 'immigration department' untuk simpanan data mereka seperti statistik pelancong masuk dan keluar ke negara mereka. Lagi satu sebagai rekod pengesanan data pelancong yang masuk ke negara mereka in case if anything happen senang mereka nak trace pelancong.

Photo Copyright by globalsingapore.


Sebenarnya bukan saya nak cerita tentang 'passenger arrival card' tetapi tips hendak tulis alamat yang kita akan duduk di negara tersebut pada kad tersebut. Biasanya sebelum kita pergi memang kita dah tahu di mana hendak duduk di budget hotel  atau rumah kawan tetapi bagaiman jika kita tidak tahu disebab terlupa atau lupa kawan di negara kita nak jumpa lupa nak bagi alamat tempat tinggal ?

Mesti huru-hara kan , itu yang berlaku dengan saya dan my travel buddies Lim. Agak huru-hara jugalah tetapi sekejap jer hehehe maklumlah pengalaman mendewasakan kita. Kami sebenarnya travel ke Cebu cuma kami tidak tahu ke mana kawan kami yang tinggal di Cebu akan guide kami yang kami tahu dia cakap akan bawa ke pulau . Nama pulau pun tahu sampai lah kami sampai di sana.

Sambung cerita berkenaan kad tu , dah lah jarang tulis kad itu maklumlah setahun mungkin 2-3 kali baru travel ikut budget gak . Walaupun dah tulis berkali-kali masih confuse dengan address sampai ker address tempat tinggal asal hehehe. Time tu pening jugaklah nak tulis address apa yer tetapi memandang kan habit saya suka membaca majalah yang disediakan  dalam flight terlintas. Biasanya mesti ada iklan hotel-hotel dalam majalah tersebut so saya gunakan alamat hotel tersebut dalam 'passenger arrival card'.



Dengan muka muchonyer saya selamba minta pinjam pen dari awek philippines yang duduk  di seat belakang. Apa lagi dah dapat pen tulis lah alamat tu dan tak perlu pening-pening kepala . Selamat hehehee. So rajin-rajin lah baca majalah dalam flight , selak-selak pun jadi mana tau dapat info yang berguna seperti di bawah ini.

Sim card Philippines ( 3 days unlimited internet)


"Think Your Next Trip, Think Malaysia Backpackers"

P.S : I'd love to meet you on Twitter : here

Read other perspectives on this topic from awesome group of backpackers at Malaysia Backpackers Group

And if you enjoy this post, please consider sharing it on Facebook or Twitter below
Ada betul ke dengan fakta di bawah?

Semakin ramai wanita berkerjaya, semakin tinggi pula keinginan mereka untuk melancong.
Terima kasih kepada penerbangan tambang murah seperti AirAsia, wanita begini sudah mula terbuka matanya. Soalnya sekarang, seronokkah berkahwin dengan si dia yang ketagih melancong?

Walaupun kami menggalakkan anda bercuti, berikut adalah 7 sebab mengapa anda perlu mengelak berkahwin dengan awek yang gila melancong.
1. Dia tidak kisah dengan penampilan
Bila dia ke tempat kerja, dia bersolek ala kadar. Di rumah, dia selesa dengan baju kelawar 3 tahun dulu yang koyak di ketiak.
Di jalanan dia sudah biasa berbaju T tidak bergosok dan berseluar jeans lusuh. Rambutnya yang tidak bersikat disembunyikan di sebalik anak tudung.
Kebanyakan wanita sebegini hanya wangi dan cantik di pejabat. Tetapi selekeh di rumah.
2. Dia Tidak Romantik
Mahukan isteri romantik yang tidur di lengan anda sewaktu bersama-sama menonton TV? Elakkan awek kaki melancong.Rata-ratanya kurang feminin, dan tidak iri hati pun dek kelembutan pelakon Korea. Jika mereka mahukan apa-apa, mereka akan berterus-terang. Tidak pujuk rayu, tiada madah berhelah. Tetapi layanannya kepada anda adalah seperti layanan tokei Cina di kedai hardware.Jika dia dilanda kesedihan, dia tidak perlukan anda. Dia sudah biasa berdikari. Dan dia tidak perlukan kata-kata manja dan lembut dari anda. Kalau dia keluar rumah dengan kereta tanpa izin anda, jangan terkejut. Si dia sudah biasa mengembara tanpa merujuk sesiapapun.
3. Egonya Melangit
Jika anda mahu suara anda dipatuhi, jangan kahwini perempuan yang suka mengembara. Dia mahu bebas. Dan dia terbiasa membuat keputusan sendiri di jalanan.Bila anda menahan keputusannya, dia akan bermasam muka. Dia sudah biasa membuat keputusan tanpa dihalang oleh apapun, kecuali oleh pegawai imigresen atau jadual keretapi.
Sebelum membuat keputusan dalam soal rumahtangga, anda perlu merujuk kepadanya terlebih dahulu. Bukan apa, dia fikir dia lebih bijak dari anda. Jika dia boleh pulang ke Malaysia setelah hilang passportnya di Poland, apa sangatlah menyelesaikan isu rumahtangga di Taman Tun?
4. Belanja Tinggi
Ya, dia mungkin tidak kisah dengan make-up MAC atau beg Prada. Tetapi jangan pula anda sangka yang anda dapat berjimat.Jika hadiah ulangtahun pasangan lain cuma beg tangan baru beratus ringgit, bersedia untuk menghabiskan berbelas ribu untuk si kaki travel.
Setahun sebelum ulang tahun, dia akan mengingatkan anda tarikh ulangtahun dan sudah mula membelek buku pelancongan Lonely Planet. Sewaktu anda kusut memikirkan bil yang perlu dibayar, dia pula hanya sibuk merancang aktiviti di destinasi lawatannya kelak.
Dan kalau ramai isteri sudah teruja dengan pakej membeli belah di Langkawi, dia hanya menguap bila anda katakan yang cuti hujung tahun ini destinasinya di Pekan Kuah.
5. Anda Membosankannya
Makan malam di restoran angkasa Menara Kuala Lumpur hebat? Fikir sekali lagi.Untuk si kaki travel yang sudah membuat terjunan bungee jumping di New Zealand, menawan ombak di pantai Sydney dan menaiki belon panas di Istanbul, tiada apa yang hebatnya dengan makan malam di menara atas bukit.Jika anda anak bendang yang sudah biasa makan nasi 3 kali sehari, anda akan membuatnya bosan. Lidahnya sudah mengenal roti Perancis, sushi Jepun dan kopi Arabica. Jadi makan nasi lemak sotong di rumah sambil bermain X-Box di hujung minggu memang tidak cocok dengan jiwanya.Dia suka bebas di luar, bukan dipenjara di rumah.

6. Dia ramai kenalan lelaki
Apabila anda ambil keputusan berkahwin dengan awek kaki melancong, bersedialah untuk membuang rasa cemburu.Dia mesra dengan semua. Tak kiralah lelaki atau perempuan. Bertahun di jalanan menyebabkannya petah berbicara. Dia juga ada ramai kenalan lelaki yang bersama-sama mengembara dengannya.Hobinya itu cinta pertamanya. Dan anda cinta keduanya. Jadi jangan halang dia untuk berjumpa atau bercakap dengan sesiapapun tentang cinta pertamanya itu.Jadi pendam sahaja rasa sakit hati anda itu.
7. Bersedia untuk ditinggalkan
Jika syarikat anda jatuh bankrap atau kereta anda rosak sewaktu tarikh kembaranya hampir tiba, nasib anda bakal semakin parah. Dan hati anda bakal patah.Si dia yang suka travel takkan mengorbankan apa yang telah dirancangnya. Jika anda berkahwin dengan dengannya, bersedialah untuk melepaskan si dia pergi bercuti seorang diri.Si dia tidak perlukan anda. Dan si dia tidak menunggu sesiapapun.Baginya anda tidak ubah seperti beg bagasinya sahaja — jika hilang, masih boleh diganti semula. Beg ‘bagasi baru’ yang bakal dicarinya nanti mungkin lebih baik.

Apa kata anda? Beranikah anda kahwini awek si kaki travel?- Sumber Malaysia Backpackers Club dan JomJalan.Com.My



"Think Your Next Trip, Think Malaysia Backpackers"

P.S : I'd love to meet you on Twitter : here

Read other perspectives on this topic from awesome group of backpackers at Malaysia Backpackers Group

And if you enjoy this post, please consider sharing it on Facebook or Twitter below